Tietoa

Kasvatuksesta

Ideologia

Minulta kysytään usein, miksi en kasvata rotukoiria.

Pikemmin voisi kysyä, miksi kasvattaisin. En yksinkertaisesti halua toteuttaa rotupuhtauteen perustuvaa ideologiaa, koska se ei kohtaa omani kanssa.

En näe mitään syytä kasvattaa seura- tai harrastekoiria sisäsiittoisessa kannassa, kun sen pystyy vallan mainiosti tekemään myös ulkosiitosta käyttäen. Sisäsiitos on nykyisessä rotukoirajalostuksessa aiheuttanut valtavasti ongelmia ja tehnyt terveiden koirien kasvatuksesta suuren haasteen, joissakin roduissa jopa mahdottomuuden. Monissa roduissa perinnölliset sairaudet koskettavat jo rodun jokaista yksilöä, jolloin tahallisesti jalostetaan sairaita koiria – koska muutakaan ei ole. Puhumattakaan roduista, joissa yksin rakenne ja ulkonäkö aiheuttavat terveydellisiä ongelmia. Karu fakta on, että kaikki koirat rotunsa sisällä ovat lähes poikkeuksetta keskenään sukua. Näin ollen myös esimerkiksi perinnöllisten sairauksien aiheuttamat geenit kohtaavat toisensa huomattavasti todennäköisemmin, kuin ulkosiitoksisessa kannassa. Rotukoirajalostus perustuu vanhanaikaiseen puhdasrotuisuuden vaalimiseen eikä se ole kestävää.

Korostan kuitenkin sitä, että mielipiteitä tähän maailmaan mahtuu useita ja omani on vain yksi niistä. Vaikka en itse kannata rotukoirajalostusta, en ole suuresti sitä vastaan – olen vain valinnut toisen tavan kasvattaa koiria, sellaisen joka sopii omaan ajatusmaailmaani. Rotukoiratoiminta ei nykyisellään ole minua varten, mutta siitä huolimatta kunnioitan suuresti ihmisiä, jotka vielä jaksavat tehdä töitä oman rotunsa hyvinvoinnin eteen. Toivon, että tulevaisuudessa sen sijaan, että rotukoirat asetetaan vastakkain monirotuisten kanssa, voitaisiin enemmin tehdä yhteistyötä kaikkien koirien hyväksi.

Tavoitteet

© Silja Tarkiainen

Terveys on yksi tärkeimmistä kriteereistä kasvatuksessani. Yhdistelmiä suunnitellessani otan käyttämieni rotujen perinnölliset sairaudet huomioon sekä yksilöiden alttiudet niihin ja pyrin mahdollisuuksien mukaan tutkituttamaan koirat niiden osalta. En käytä esimerkiksi allergisia tai jatkuvasti sairastelevia koiria kasvatukseeni. Tutkin käyttämieni koirien suvut mahdollisimman tarkoin aina kun se on mahdollista. Pidän luonnollisesti kirjaa kasvatukseen käyttämieni koirien terveystilanteesta sekä mahdollisista sairauksista.

Luonteen puolesta tavoittelen energisiä, miellyttämisenhaluisia, hyvähermoisia, rohkeita, itsevarmoja sekä mukautuvaisia koiria. Niillä tulee olla paineensietokykyä ja niiden täytyy ottaa uusia asioita hyvin vastaan ja palautua uusista tilanteista nopeasti. Riistavietti ei ole toivottavaa, vaan koiran tulee lähtökohtaisesti pystyä opettamaan olemaan myös vapaana. Elekieli ja laumakäyttäytyminen on luontevaa ja vahvaa, eikä tuota ongelmia. Omaa laumaansa kohtaan uskollinen ja nöyrä, vieraita ihmisiä kohtaan välinpitämätön tai aavistuksen varautunut. Tavoitteena on kaiken kaikkiaan helposti ohjattavissa ja koulutettavissa oleva, moniin eri tilanteisiin soveltuva ja niissä pärjäävä aktiivinen, tasapainoinen harraste- ja seurakoira.

Ulkonäöllisesti tavoittelen yleisilmeeltään jäntevää ja kuivaa koiraa, joka on hyvin kulmautunut sekä pitkähköraajainen. Koira saa olla kauttaaltaan hieman kapea, rakenteeltaan kevyen ja keskiraskaan väliltä. Selkä on suora ja vahva, rintakehä syvä, muttei liioiteltu, aavistuksen kohoavalla vatsalinjalla. Kaula on pitkähkö ja kiinteä. Pää on kapea ja kuiva, huulet tiiviit, korvat teräväkärkiset ja pystyt. Silmät ovat mantelinmuotoiset ja vinot, otsapenger on niukahko. Turkin värityksellä taikka hännänkannolla ei ole merkitystä. Turkki on lyhyttä tai puolipitkää pohjavillalla. Päälikarva on pääasiassa kovaa ja karkeahkoa, pohjavilla tiivistä.

Kasvattajasta

Olen lähemmäs kolmekymppinen nainen Etelä-Suomen seudulta, valmistun tieto- ja viestintätekniikan insinööriksi ensi vuonna suuntautuen mediatekniikkaan. Olen kasvattanut koiria pienimuotoisesti vuodesta 2012.

Koiria olen harrastanut yli 10 vuotta, jona aikana olen harrastanut ja kilpaillut mm. tokossa, rally-tokossa ja agilityssa. Olen myös ollut aktiivisesti mukana koirayhdistystoiminnassa ja tätä kautta on kertynyt kokemusta mm. tapahtumien ja koulutuksien järjestämisestä. Pyrin myös ylläpitämään tietotaitoani osallistumalla ajankohtaisille luennoille, seminaareille ja kursseille.

  • Suomen Kennelliiton kasvattajan peruskurssi 2011
  • Koetoimitsijan peruskurssi 2016
  • TOKO:n koetoimitsijakurssi 2017
  • Arkitottelevaisuuskoulutusohjaajakurssi 2017

Muita koira-alan koulutuksia, joihin olen muun muassa osallistunut:

  • Koiratieto 2020
  • Agria KoiraExpo 2021
  • Embark Canine Health Summit 2021